Fabrieksbezoek Inakustik (+ intro van de nieuwe Reference Air-05 serie)

AVNUE op bezoek bij Inakustik (en introductie Referenze Air-05 Cable)

Omdat we ook graag het ontstaan en de fabrikage van ‘onze’ merken van dichtbij willen zien, gaan we regelmatig op bezoek bij de bedrijven zelf. 5 november jl. stond een reisje richting het zuiden van Duitsland op de agenda. In Ballrechten-Dottingen is namelijk de fabriek van kabelleverancier INAKUSTIK gevestigd. Het bedrijf, opgericht in 1977 door Günther Maria Klein, is ontstaan uit zijn diepe passie voor muziek en streven naar uitzonderlijke geluidskwaliteit. Het begon als een bescheiden onderneming die audiokabels en accessoires produceerde. Inakustik heeft zich gestaag ontwikkeld en verwierf snel een sterke reputatie voor producten van topkwaliteit die zowel audiofielen als professionals in de audio-industrie aanspraken.

Een cruciaal moment in de geschiedenis van Inakustik was de pioniersrol bij de ontwikkeling van high-end digitale audiokabels en bekabelingssystemen. Het bedrijf speelde een essentiële rol in het leveren van hoogwaardige signaaloverdracht voor digitale audioformaten, zoals CD’s, DVD’s en later Blu-ray Discs. Hierdoor groeide Inakustik uit tot een gerespecteerde naam in de audio-industrie, en het merk bleef voortdurend innoveren om aan de veranderende eisen van de markt te voldoen.

“There’s nothing magical about cables. The best cables are not those that get the most out of a hi-fi chain, they’re the ones that lose the least of the original sound.”

 

Marius Ingold & Holger Wachsmann
Product developers at in-akustik

Tegenwoordig biedt Inakustik een uitgebreid assortiment audioproducten, waaronder kabels, luidsprekeraccessoires, netwerkkabels en stroomproducten. Het bedrijf blijft toegewijd aan het leveren van hoogwaardige audioproducten die de geluidskwaliteit verbeteren en de verwachtingen van audio-enthousiastelingen wereldwijd overtreffen. Met tientallen jaren aan ervaring en een voortdurende focus op innovatie blijft Inakustik een vooraanstaande speler in de wereld van audio en video. Inakustik maakt dus sinds 1977 de allerbeste audio-/ videokabels, waarbij ze steeds meer kabels volledig in eigen huis produceren. Veel firma’s ontwerpen dan wel hun eigen kabels, maar besteden de productie dan uit aan andere bedrijven. En dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit!

Uiteraard geldt dat niet voor alle producten en worden de ‘instappers’ zoals de Star-series wel elders geproduceerd. Maar voor de Excellenz & Reference series (oa. Reference Air) wordt echt alles in eigen huis gemaakt. Alles?? Ja, echt alles! Van de mantel die de buitenkant van de kabel vormt, tot de spacers in een AIR-kabel. Speciale onderdelen worden hier ontworpen en dan gemaakt met hun eigen machinerie. Lopend door de fabriek komen we dan ook de meest uiteenlopende machines tegen. Denk aan een 3D-printer, CNC-frees, professionele laser graveer-machine, maar bijvoorbeeld ook een soort spinnenwiel om de mantels te weven, in elk patroon die wenselijk is!

En omdat we er toch waren….hebben we maar meteen een echte primeur beluisterd: de gloednieuwe Inakustik Air-05 serie! Dit is de opvolger van Inakustik’s Reference Air 04 series:

De inakustik Air-04 kabels zijn een meesterwerk in de wereld van high-end audio. Deze kabels staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en innovatieve ontwerp. De Air-technologie, een kernkenmerk van deze serie, benut de eigenschappen van lucht als isolatiemateriaal, wat resulteert in een aanzienlijk verminderde capaciteit en een ongeëvenaarde geluidskwaliteit.

inakustik-LS4005

De constructie van de AIR kabels is een toonbeeld van precisie en vakmanschap. De geleiders zijn gemaakt van hoogwaardig zuurstofvrij koper, wat zorgt voor een optimale signaaloverdracht met minimale vervorming. De unieke luchtdielectrische aanpak minimaliseert interferentie en zorgt voor een zuivere en heldere geluidsoverdracht. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk te integreren in elke high-end audiosetup, of het nu gaat om thuisbioscopen of professionele opnamestudio’s. Inakustik’s AIR serie is een uitstekende keuze voor audiofielen en professionals die de hoogste standaard in geluidskwaliteit nastreven.

De Inakustik AIR-05 series gaan nog een stapje verder met de volgende belangrijke eigenschappen van AIR kabels:

Het gebruik van lucht als diëlektricum verlaagt de capaciteit tot een minimum

Door lucht te gebruiken als een diëlektricum wordt de capaciteit tot een minimum verlaagd. De isolatie tussen de geleiders (ook bekend als het ‘diëlektricum’) is van groot belang voor de kwaliteit van het geluid. Het transport van signalen wordt beïnvloed door het isolatiemateriaal, de afstand tussen de geleiders en het oppervlak van de geleiders. In vergelijking met andere isolatoren leidt het gebruik van lucht als diëlektricum tot geen toename in capaciteit en veroorzaakt het geen diëlektrische verliezen. Geluidssignalen worden tijdens het transport niet gehinderd of veranderd, een essentieel voordeel voor de audioweergave. De vijfde generatie Referenz AIR-kabels gebruiken uitsluitend lucht als diëlektricum

Punt-tot-punt Air Helix voor verbindingen van begin tot eind

Een nieuwe functie in de vijfde generatie van in-akustik’s Air Helix-architectuur is de punt-tot-puntverbinding. Speciaal ontworpen overgangen zijn beschikbaar voor elk type kabel en connector. Over de volledige lengte van de kabel – punt-tot-punt AIR Helix. Het klinkt misschien in eerste instantie triviaal, maar de resultaten zijn indrukwekkend. Akoestische signalen worden met geminimaliseerde verliezen getransporteerd, tot aan de laatste centimeters. Het geluid is gedetailleerder en dynamischer dan ooit tevoren.

Polyethyleen netwerkmantel zonder onderlaag

Er zijn een groot aantal kabels op de markt, de meeste met een PVC-mantel omgeven door een textiel- of plastic vlechtwerk. Deze mantel is bedoeld om de kabel te beschermen tegen mechanische schade. In het hi-fi gebied is het echter ongeschikt omdat (afhankelijk van het type kabel) de mantel kan fungeren als onderdeel van het diëlektricum, wat een negatieve invloed heeft op de capaciteit en diëlektrische verliezen veroorzaakt. Bij in-akustik gebruiken we bewust geen PVC-mantel om capaciteitsverhoging en eventuele diëlektrische verliezen te vermijden. De mantels voor Referenz AIR-kabels zijn gemaakt van polyethyleen monofilamenten. Deze houden de geleiders stevig bij elkaar, verminderen microtrillingen en laten extreme dynamische pieken op een onvervalste manier verwerken.

Meervoudig geneste multicore-structuren verlagen de inductantie

Inductantie is cruciaal voor de capaciteit van een luidsprekerkabel en veroorzaakt weerstand tegen de signaalstroom, die toeneemt met de frequentie. Stroom die door een kabel vloeit, creëert magnetische velden. Afhankelijk van hoe dicht kabels bij elkaar zijn geplaatst, en de richting waarin de stroom vloeit, beïnvloeden kabels elkaar. Hun magnetische velden kunnen geneutraliseerd of verhoogd worden. In onze multicore-architectuur maken we bewust gebruik van rondzwervende magnetische velden. Door de geleiders slim te rangschikken in de meervoudig geneste multicore-structuren, worden overlappende magnetische veldgebieden gecreëerd die de inductantie aanzienlijk verminderen. Dit maakt het mogelijk om het gehele frequentiespectrum, inclusief hoge frequenties en dynamische impulssequenties, op een onbelemmerde manier en zonder vertragingen te transporteren. De muziek lijkt meer verfijnd gedetailleerd, en het geluid wint aan fijne dynamiek. Alle details blijven tegelijkertijd onderscheiden en harmonieus.

Cross Link Super Speed golfgeleiders zorgen voor homogeen transport van elektrische signalen

De Cross Link Super Speed golfgeleider voorkomt zogenaamde ‘skin-effecten’ die veroorzaakt worden door wervelstromen in de geleider die optreden bij toenemende frequenties en hoge energetische impulsen. Het heeft een polyethyleen kern en een ringvormige structuur, met een bruikbare doorsnede die voor alle frequenties en in alle situaties gelijk blijft. Dankzij de gevlochten structuur kan de golfgeleider zelfs extreme stroompieken nauwkeurig transporteren. Een laklaag rond elke draad voorkomt wervelstromen binnen de geleider en beschermt de draden tegen oxidatie. Dit resulteert in een geleider die een gebalanceerd geluid levert bestaande uit levendige en nooit overdreven klankkleuren, zelfs in complexe muzikale passages en op hoge volumeniveaus.

Uitstekende geleidermaterialen: puur koper of zilver

Het geleidermateriaal is een cruciale factor voor de overdracht van geluidssignalen. Elke onzuiverheid in het geleidermateriaal belemmert de stroom van elektriciteit, vermindert de geleidbaarheid en verhoogt achtergrondruis, ook bekend als ‘schotruis’. In de Referenz AIR-kabels gebruiken ze daarom alleen zuiver zuurstofvrij koper (OFC) of puur zilver. Beide materialen hebben een uitstekende geleidbaarheidswaarde. Bij het gebruik van koper zorgen we ervoor dat alleen zorgvuldig geselecteerde partijen zuiver koper worden verwerkt. Ze nemen grote moeite om de kwaliteit van het koper te meten voordat het naar de molen wordt gestuurd voor het trekken naar de vereiste doorsnede over een meerfasig proces. Puur zilveren geleiders: De elektrische geleidbaarheid van een materiaal hangt af van het aantal vrije elektronen en hun driftsnelheid. Puur zilver wordt beschouwd als de beste geleider en levert meer detail over alle frequentiebereiken. Het karakteristieke geluid van puur zilver is voornamelijk te danken aan zijn hoge driftsnelheid. Maar er is één probleem dat we moeten noemen: het gebruik van puur zilver is uiterst kostbaar.

Rhodium-gecoate connectoren verlengen de levensduur van kabels

Zelfs de beste kabel gaat aanzienlijk in kwaliteit achteruit als onvoldoende aandacht wordt besteed aan de aansluittechnologie. Puur koper is hier niet geschikt vanwege de zachtheid van het materiaal. Bij in-akustik gebruiken ze daarom telluriumkoper, een legering van koper en tellurium. Deze legering is een harder metaal. Het grote voordeel is dat de geleidbaarheid op een hoog niveau blijft, ver superieur aan die van messing connectoren. De extra coating met rhodium zorgt voor robuuste connectoren met een lange levensduur en een hoge weerstand tegen corrosie. Het edelmetaal kan talloze aansluitcycli weerstaan, blijft goede contacteigenschappen vertonen, zelfs na frequent herconfigureren en experimenteren. Ook blijft de geleidbaarheid op een hoog, stabiel niveau. Dit zijn belangrijke voordelen, vooral vergeleken met contactverbetering door gebruik van goud, een zachter materiaal dat sneller afslijt.

Stevig onder druk gegoten contacten (1,5 ton) voor lagere contactweerstand

Solderen wordt normaal gezien als een robuuste en betrouwbare techniek voor gebruik in aansluittechnologie. Het heeft echter nadelen bij gebruik voor audiokabels, zoals minder geleidend soldeer in het signaalpad en het ontstaan van lage thermo-elektrische emf’s. Beide factoren verminderen de doorstroming van het audiosignaal, zelfs als het effect minimaal is. De contactelementen op de RCA- en BFA-stekkers en lugs (spaanders) die bij de Referenz AIR-kabelserie horen, worden samen met het geleidermateriaal onder druk gegoten met een speciaal gereedschap dat een kracht van 1,5 ton uitoefent. Dit zorgt voor een stabiele en betrouwbare verbinding tussen de connector en de Referenz AIR-kabel zonder de noodzaak van hulzen of een extra materiaal zoals soldeer. Contactweerstand en andere negatieve effecten worden vermeden.

Conclusie

Wat zéker opvalt is het neutrale karakter. Kabels worden nog wel eens als moderne toonregeling gebruikt, wat betekent dat je de set letterlijk aan het aanpassen bent. En dit terwijl de kabels eigenlijk bedoeld zijn om de diverse onderdelen zo goed mogelijk te laten samenwerken & ‘problemen’ op te lossen. En dus niet om de klank te veranderen! De beste kabels zijn mijns inziens dan ook degene die in eerste instantie geen ‘klankverandering’ teweeg brengen. Maar wel de ruimtelijkheid laten toenemen en vooral de herkenbaarheid van stemmen en instrumenten aan de oppervlakte laten komen. Kabels die in 1 keer een bult laag erbij toveren of de set twee keer groter laten klinken mag je wat mij betreft links laten liggen (of rechts, als je ze maar niet gebruikt!). Maar toch, natuurlijk is smaak uiteindelijk altijd de echte leidraad. Iedereen heeft zijn eigen referentiekaders. En dat is maar goed ook, anders werd het een saaie boel. Wat betreft ‘de klank’ van de Inakustik kabels, die laten dus echt horen wat de set (bestaande uit diverse onderdelen) samen aan het doen zijn, zonder een eigen klank toe te voegen. En om dat echt duidelijk te maken, nodig ik je graag uit om dit eens te komen beluisteren. Of nog beter…. thuis uit te testen!

Ben je geïnteresseerd in de nieuwe INAKUSTIK AIR 05 serie kabels? Stuur ons een mailtje!